Már a szabad akaratról elmélkedem: a Száraz November 2. napja

2016. november 03. 09:18

Mi az, hogy most nem ihatok? Ki mondja meg? Végül is, önként csatlakoztam a Száraz Novemberhez. Másrészt viszont eszembe jutna-e egy hónapig önként nem inni? Pont most?

2016. november 03. 09:18
Trinks Náci

Szerzőnk, Trinks Ignác úgy döntött: végigcsinálja a Száraz Novembert, tehát egy korty alkoholt nem fogyaszt ebben a hónapban. Náci erről a Mandiner.boron vezet naplót.

*

Miután elküldték nekem a képeket a minapi Horn Gyulás koktélpartiról, elégedetten konstatáltam a Száraz November egyik nagy előnyét: most egy hónapig nem fognak rólam vállalhatatlan fotók készülni. Pozitív kezdet ez a második absztinens napra, de nem tartott sokáig: pár órával később már a szabad akaratról meg a könnyebb és nehezebb utak választásáról filozofáltam. Pohár szóda fölött. 

A reggeli kávét hörpölve még megborzongtam, ahogy az ízről eszembe jutott a jó Gyula, de ebédidőre aztán már észrevétlenül elillant az alkohol iránti ellenszenvem, legalábbis erre döbbentem rá, amikor a bulinegyed egyik méltatlanul alulértékelt helyénél a menüre várakozva szembetaláltam magam a sörös hűtővel. Kézműves sörökkel volt tele, Anthony Bourdain már a látványától is megbotránkozna.

Nagyot nyeltem és kértem egy pohár szódát a menühöz. 

Mi az, hogy most nem ihatok? Ki mondja meg? Végül is, önként csatlakoztam a Száraz Novemberhez. Másrészt viszont eszembe jutna-e egy hónapig önként nem inni? Pont most? Még nagyböjtben esetleg. Na jó, akkor sem – legfeljebb péntekenként. 

Miután elfogyasztottam a csirkecombot párolt gyümölccsel, megnyugodtam kissé és eszembe jutott az a fensőbbséges érzés, hogy milyen jó volt áfonyafröccsöt inni este a Szimplában, miközben körülöttem mindenki nagyban részegedett. Ez aztán a nehezebb út! Megtartani a józan méltóságot a liberális romkocsmabölcsész csőcselék Szodoma és Gomorrájában, egy pornófunky koncert kellős közepén – biztos valami ilyesmit írna Bayer Zsolt, már ha járna ilyen szentségtelen helyekre, ugye.

Mert nem az a nagy kunszt, hogy a Száraz Novemberben otthon ülsz és nem mész sehova, hanem az, hogy ugyanúgy járkálsz, mint eddig, csak alkoholmentesen. Mondjuk nem tudom, ez működni fog-e, mert állítólag – ha lehet hinni egy barátomnak, aki már tavaly is végigcsinált egy hasonló absztinens időszakot – hamar rájön az ember, hogy iszonyú hülyeség egy idegen kocsmában ülni egész éjjel és a saját véleményét szajkózni, mikor azt úgyis kívülről tudja. Lehet, hogy itt lenne az ideje meghallgatni másokét?

Na de ki kíváncsi a részegek véleményére?

Ezen annyira összezavarodtam, hogy este inkább otthon maradtam.

*

Pontosan mi is ez az egész? Minden tudnivaló a Száraz Novemberről.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szesztestver
2016. november 03. 18:15
Miért Hugh Grant angol szinész képe alatt monologizál ez a csóka már másodszor?
kálmi
2016. november 03. 18:04
" Ha nem tudsz mást, mint eldalolni Saját fájdalmad s örömed: Nincs rád szüksége a világnak,S azért a szent fát félretedd. "
Dénia
2016. november 03. 12:56
Hát ez érdekes kérdés, hogy egy alkoholistának van-e még egyáltalán szabad akarata arra, hogy igyon vagy ne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!