István, a bálkirálynő

2021. augusztus 23. 08:48

A pogány turul és a Szent István szobor azonban még csak meg sem próbált művészeti alkotásnak látszani.

2021. augusztus 23. 08:48
null
Varga Péter
Népszava

„Giccs, giccs, giccs; írja mindenki, aki azt próbálja értelmezni, amit a huszadikai Andrássy úti felvonuláson láthatott. Az ezüstös turulmadarat, amit izmos fiatalemberek érthetetlen ábrákkal a felsőtestükön vontattak; a guruló, aranyszínű, estélyiszoknyát viselő Istvánt, ami már önjáró volt – egy államalapító szuverént ne már, hogy csak úgy huzigáljanak –, hogy a többi »valamiről«, ami ott megjelent, ne is beszéljünk.

Szóval giccs, giccses: akárhogy olvasom, ez esztétikai fogalom, olyan tárgyakat takar, amelyek művészeti alkotásként próbálnak megmutatkozni, ami valamilyen okból – hogy miért, az most nem lényeges – nem sikerül, nem sikerülhet nekik. A pogány turul és a Szent István szobor azonban még csak meg sem próbált művészeti alkotásnak látszani. Egyszerű használati tárgyak ezek, egy szándékosan félreértelmezett történelmi múltat hazudó, erre is komoly szellemi, de legalábbis anyagi forrásokat biztosító, értelmezhetetlen politikai elveket valló hatalom értelmezhetetlen tárgyi megnyilvánulásai. Egyszer használatosak, eldobhatók. Meglepne, ha jövőre – bárkik lesznek is kormányon – a központi ünnepség meghatározó elemei lennének.

Nem véletlen, hogy a felvonulásról készült fényképeken – ellentétben a Szent Jobb körmenetet megörökítőkkel – egyetlen közjogi méltóság sem látszik feltűnni. Ez tényleg csak az »istenadta népnek« szóló, sajnos nem túl olcsó, üres látványosság volt, amely láthatólag semmiféle nemzeti egységet nem tudott maga mögé rántani. Ha ez a hamis tartalmatlanság, megspékelve Aranyvonattal, Szent István-teremmel tényleg az, amit a jelenleg regnáló hatalom a legnagyobb nemzeti ünnepen be tud az embereknek mutatni mint jelen- és (ne adj isten) mint jövőképet, akkor tényleg közeleg a vég, bármi is legyen az.”

Kép forrása: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
begmann1
2021. augusztus 24. 19:56
Valahol tüskét kapott, mert nagyon befordult.
panka45
2021. augusztus 24. 12:40
Nem értem miért rugóznak egy felvonuláson (dehogynem értem) rengeteg felvonulás van a világon, de nálunk is, szüreti felvonulás, arató felvonulás, busójárás, nászmenet, riói karnevál. Sehol nem Michelangelo műveivel megy a menet és nem is az a célja. Most nem is említem a buzifelvonulás magas művész színvonalát.
Akrabu17
2021. augusztus 23. 19:12
giccs, giccs, giccs.....buzi, buzi, buzi aki irta ezt a cikket. és menjen innen a büdös picsába.
tevevanegypupu
2021. augusztus 23. 18:16
A liberálisoknak Augusztus 20. a gluténmentes teljes kiőrlésű zabfalatkák ünnepe..lila partyfénnyel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!