Kertész-borok Etyekről: határozottság a pohárban

2012. június 22. 08:00

Etyeket egyre többen fedezik fel maguknak - mind a fogyasztók, mind a borba pénzt és energiát fektetni kívánó emberek részéről. Kertész Zoltán is ilyen: habzóborával és hol reduktív, hol hordós fehérboraival azt kutatja, mire képes az etyeki borvidék.

2012. június 22. 08:00
Admin

Kertész Zoltánnal beszélgetve azt érzi az ember, hogy határtalan a motivációja, és képtelen kompromisszumot kötni, ha komoly minőségű bor előállítása a tét. Ráadásul határozott elképzelései vannak az etyeki borvidék lehetőségeit és jövőjét illetően. Borait kóstolva megbizonyosodhatunk arról, hogy a motiváltságot és szorgalmat komoly tehetség is kiegészíti. Borai karakteresek, csillogóak, tartalmasak, jó ivásúak, olyan igazi etyekiek - erről személyesen is meggyőződhettünk nemrégiben az Ihatóbb Magyarországért Egyesület szakmai kóstolójára látogatva. 

Szerelem és kísérletezés

Kertész Zoltán és felesége - saját szavaikkal élve - szerelembe estek az etyeki borvidékkel: egyszer csak azon kapták magukat, hogy ahogy teltek-múltak az évek, egyre sűrűbben látogattak a borvidékre. Innen egyenes út vezetett oda, hogy megálmodtak egy saját pincészetet - hozzá egyedi karakterű borokat -, majd 2007-ben belevágtak és nyakukba vették ezt a sok-sok áldozattal járó édes terhet: a borkészítést. A pincét a Kecskegödörben vásárolták, mellyel azért jócskán volt munka, 2008-ra állt készen.

A pincészet technológiai felszereltsége nagyon korszerű. A hűthető-fűthető acéltartályok mellett a legváltozatosabb hordópaletta sorakozik a pincében (amerikai, spanyol, magyar hordók), mely a Kertész család kísérletezőkedvéről árulkodik. Repertoárjuk széles: a friss, üdítő gyümölcsbombákon keresztül a fajtajelleges, jól iható nedűkön át vezet az út a nagytestű, hordós érlelésű borokig és az ugyancsak tartalmas késeiekig.

KÓSTOLÁSI JEGYZETEK

Carla 2011
Pinot noir habzóbor. A pinot karcsúsága, és fajtajegyei nagyon jól összehangolódtak az Etyekre jellemző ásványos karakterrel, így nyitásként egy feszes szerkezetű, frissítő gyümölcsbombát kóstolhattunk, amely igazi felüdülést jelenthet a forró nyári napokon.

Zöldveltelíni 2010
Egy, a vörösek szempontjából rendkívül kellemetlen év, azonban meglepően szép fehérek születtek. Ez a tétel parfümös, gyümölcsös, ásványos, tengelyén fűszeres jegyekkel, ízében kerekre komponált, jól összeérett, talán egy picit sok a sav, de ez nem rontja az összképet.

Királyleányka 2010
Gazdag illata intenzíven jelentkezik, friss gyümölcsösség, kis mineralitás, szájban izgalmas, csiszolt karakter, egyensúlya teljesen rendben van, teste szikár és izmos, de egy kis édes érintéssel, ami rendkívül kedvessé teszi ezt a leánykát.

Chardonnay 2009
Intenzíven ásványos illatú bor, némi érett almás jelleggel kiegészítve. Komoly beltartalommal bír, kissé kimért mozgású, Ízében nagyon szépen megkomponált, igen jó egyensúlyú, jó savszerkezetű, a fahordó pedig szépen díszíti mindezt. Összességében komplex tétel, sok és szép gyümölccsel, jól használt fahordóval.

Pinot Gris 2008
Édeskés körtés illatokkal nyit, amelyet némi földes kövesség egészít ki. Tartalmas alapanyag. Aránylag magas sav és alkohol illeszkednek egymáshoz, struktúrája telt, ez az édeskés, körtés-almás karakter ízében is visszaköszön, telt és krémes a szájban, élénk mineralitása teszi igazán izgalmassá.

Királyleányka 2008:
Rendkívül intenzív illatában elsősorban az érett őszibarackot lehetne kiemelni, de egyéb, szépen érett csonthéjasok is sorakoznak mellette. Szájban komplex és koncentrált, savai kiváló egyensúlyban vannak a kellőképpen vastag testtel. Aromái kifejezetten intenzívek, és egész széles spektrumon mozognak. Szép tétel, mely koncentráltan mutatja be a fajta, és az etyeki terroir szépségeit egyaránt.


Az első kép az eseményt szervező Ihatóbb Magyarországért Facebook-oldaláról, a második Dorozsmai Endre blogjáról származik.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!