Villányi csillag születik

2014. január 10. 09:00

Sokszor éri a villányi borokat az a kritika, hogy aránytalanul vastagok, hiányzik a részletgazdagság, a játékosság. Linbrunnék borai erre szépen rácáfolnak. 2013-as hordómintákat és forgalmi borokat kóstoltunk Kvassay Levente főborász kezei alól.

2014. január 10. 09:00
Kuti Vilmos

Adott egy több mint négy évtizedes szőlőtermelő és borkészítési múlttal bíró villányi család úgy két és fél hektáros kisbirtokkal. Élvezik és szeretik ezt az egészet, minden szépségével és nehézségével együtt. Nemrég azonban eljött a pillanat, amikor mertek nagyot álmodni és új korszakba lépni. Birtokuk területét megtízszerezték, vagyis 25 hektárosra növelték azzal a céllal, hogy megmutassák hazánkban, majd nemzetközi színtéren is, hogy mi az, amit tudnak. És nem is állnak ezzel rosszul. A hazai elismerések mellett, már beszerezték első nemzetközi aranyérmüket is, és gőzerővel mennek tovább, hogy bebizonyítsák, mire is képesek. Ők a Linbrunn pincészet.

A családi vállalkozás a tulajdonos, Kertész Jenő édesanyjának, Linbrunn Paulának nevét viseli, aki – ahogy ereje engedi – mind a mai napig részt vesz a munkában. 2010 volt az év, mikor kibővítették területeiket, és egy másik utat választottak. Területeik a Szársomlyó délkeleti oldalán lévő Remete-dűlőben, Kisharsányban a Bocor-dűlőben, a Gesztenyésben és a Hajdúsban találhatóak. Fajtaválasztékukat a különböző területek adottságaihoz igazították, a laposabban fekvő területeken a fehér- és rozéalapanyag, a melegebb, kiemelkedő években prémiumot produkáló dűlőkben pedig a nagy vörösboroknak szánt fajták találhatóak. A chardonnay, a rajnai rizling, a portugieser, a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot és a syrah alkotják a fajtakört.

A syrah 2011-es évjárata, talán eddigi legszebb eredményüket produkálta, a 2013-as VinAgora nemzetközileg akkreditált versenyén aranyéremmel jutalmazták.

A családban sokan részt vesznek a munkában. A legösszetettebb feladat a fiatal és lelkes Farkas Dorottyára hárul. Ő itt mindenki Dorisza, aki intézi a pincészettel kapcsolatos adminisztrációs dolgokat, szervezi a kóstolókat, képviseli a pincészetet bemutatókon, rendezvényeken, gálákon, fesztiválokon, valamint irányítja a budapesti szaküzletet, ahol nem csak saját boraik vannak, hanem több villányi kispince szortimentjét is tartják, vagyis viszik a kisebb méretű, kevesebb publicitást kapó pincék jó hírnevét is. Szóval Dorisznak szinte semmi szabadideje, mégis mindig mindenkivel kedves és türelmes.

De hát ezt csak így érdemes csinálni.

A 2013-as szüretet már Kvassay Leventével csinálták végig. Levente a saját tevékenységei mellett a Linbrunn főborásza is. Nem könnyű feladat, bár hozzá van szokva a szüret idején különösen kemény munkanapokhoz a fiatal borász, hiszen három évig volt a Bock pincészet főborásza: „Nem túl egyszerű időszak a szüret, amikor egy másik pincészet főborászati munkái mellett, még a saját pincéjével kapcsolatos teendőket is el kell látnia az embernek. Ebben a periódusban napi 3-4 órát alszom, mert muszáj a munkafolyamatok minden egyes mozzanatát nyomon követnem a Linbrunnál is, és saját magamnál is, hiszen mindkét esetben a lehető legjobb minőség elérésére törekszem. És ha a komoly minőség a cél, akkor nem vagyok hajlandó kompromisszumot kötni.”

*

Ezt bizonyítja a 2013-as év közös munkájának gyümölcse is. A már forgalomban lévő borokon kívül megkóstoltunk néhány 2013-as újdonságot, és a nagy anyagok hordómintái közül is kettőt, valamint egy 2012-es merlot válogatást.

Rajnai rizling, chardonnay cuvée 2013

Acéltartályos tétel. Halvány citromszínű, könnyed megjelenés. Illatában ropogós gyümölcsök, egres, ringlószilva, egy kis bodza. Ízében is csupa friss gyümölcs, lime, bodza, egres, szinte ropog a szájban, igazi frissítő.

Kékfrankos rozé 2013

Színében félbevágott szamóca. Illatában áradó málnás, cseresznyés jelleg, de aztán ízében a friss málna mindent visz. Gyönyörű savak, feszesség, minden, amit egy friss rozétól várhatunk.

Kékfrankos válogatás 2013

225 literes médium pörkölésű hordó. Áttetsző, lilás bíbor szín. Nagyon dús, konyakmeggyes gyümölcsaromák. Szájban közepes test, nagyon feszes szerkezet, szép gyümölcsök, és vibráló savak. Bár természetesen még nagyon rendezetlen, már ebben a fázisában is rendkívül fajtajelleges és izgalmas, nagyon szép bor lesz.

Syrah 2013

225 literes médium pörkölésű hordó. Mély színvilág lilás árnyalattal. Illatában fűszerek, bors, friss piros bogyós gyümölcsösség, fahéj. Ízében szikár kékbogyós gyümölcsök, zöldfűszerek, friss grapefruit. Hosszú, izmos szikár anyag.

Merlot 2012

500 literes médium pörkölésű hordó. Mély rubin szín, szép feltapadás. Illatában édes szilvás jelleg, fahéj, csokoládé. Ízében érett-túlérett szilvás gyümölcsösség, extraktédesség, csokoládés, vaníliás lecsengés, újvilági hangulat.

Portugieser 2012

Az évjáratra jellemző mélyebb, lilás színvilág. Illatában tejesség, cseresznye, izgalmas illatkomponensek. Ízében könnyed, érett gyümölcsök, emellett egy kis mélység is, de habkönnyű és jól iható, nagyon szép munka.

Cabernet sauvignon 2011

Mély színvilág. Illatában tiszta, de tömény gyümölcsök, szeder, fekete ribizli, és egy kis törkölyösség. Ízében tartalmas, koncentrált bor, van benne erő, de emellett mégis van egyfajta könnyedség, jól ihatóság. Ízében jó sav-tannin arányok, kellemes kerekség.

Syrah 2011

Mély bíborszín. Sokrétű intenzív illat, meggy, bors, édesfűszerek, és feketebogyósok is. Ízében lágy textúra, nagyon koncentráltan jönnek a feketebogyós gyümölcsök, itt is az édesfűszerek és a menta. Tiszta ízű zamatos bor, tele érett gyümölcsök zamatával. Közepesen hosszú lecsengésében szedresség és csokoládé.

Egyik tételnél sem a robosztusság, és a súlyosság, hanem a nagy boroknál is a jól ihatóság, a kellemes és elegáns szerkezet a jellemző. Sokszor éri a villányi borokat az a kritika, hogy aránytalanul vastagok, hiányzik a részletgazdagság, a játékosság.

Linbrunnék borai erre szépen rácáfolnak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!