Élménypincét adtak át Szekszárdon

2014. július 21. 18:54

Átadták Szekszárdon a Garay élménypincét. A város legrégebbi pincéjében kialakított turisztikai komplexumban a látogatók megismerkedhetnek a borkészítéssel, Szekszárd boraival és gasztronómiájával.

2014. július 21. 18:54

Átadták hétfőn a Garay élménypincét Szekszárdon. A város legrégebbi borospincéjében létrehozott, egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt komplexumot közel kétszázmillió forintos európai uniós támogatással alakították ki. A 780 négyzetméteres élménypincét Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere, Ács Rezső (Fidesz-KDNP) alpolgármester, Bálint Zoltán, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója és Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidék elnöke adta át.

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Horváth István elmondta: a szekszárdi önkormányzat 2012-ben közel százmillió forintért vásárolta meg a város központjában épült történelmi pincét, ahol az Új Széchenyi Terv 198 millió forintos támogatásával hozták létre a borászatot bemutató élménypincét. A pince kínálatában 30 szekszárdi borászat és két pálinkaház 220 fajta bora és pálinkája szerepel. A város célja az, hogy országosan egyedülálló módon, a modern kor igényeinek megfelelően, ugyanakkor a hagyományokat tiszteletben tartva ismertessék meg a borászatot a széles közönséggel – mondta.

A projektet lebonyolító önkormányzati vagyonkezelő cég ügyvezetője, Bálint Zoltán beszámolt arról, hogy a XIII. századi eredetű építmény négy ágában alakították ki az élménypincét, amely 64 tablón és 11 infografikán, köztük interaktív képernyő segítségével nyújt élményszerű ismereteket a borról a látogatóknak a magyar mellett angol és német nyelven is. A Garay pince, amely a szekszárdi borokat pinceáron kínálja, 70 fős éttermi résszel is rendelkezik, ezzel új turisztikai szegmens nyílik meg Szekszárd előtt. 

A borkultúrát többek közt a művészet, a technológia, a gasztronómia oldaláról bemutató pince egyik érdekessége, hogy a látogatók illatkapszulák segítségével ismerhetik meg a borok aromáit, így a gyümölcsökre vagy borhibákra utaló illatokat is. Az élménypincében található egy „gasztrokerék” is, aminek segítségével a látogatók megtudhatják, hogy melyik étel illik a legjobban a szekszárdi borfajtákhoz. A vendégek egy program segítségével akár borbírálóként is kipróbálhatják magukat.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felhasználó név
2014. július 22. 10:08
A sima pince és az "élménypince" kozott mi a kulonbség?
Apáczai
2014. július 21. 23:27
Élménypincét adtak át Szekszárdon Tiszaburán meg egy élménypadlást. A kidőlt tűzfalon át élmény tárul a szemünk elé. A szomszédok gazos telkének és szemetes udvarának a látványa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!