Ilyen a sokszínű Szekszárd

2015. május 08. 17:40

A szekszárdi borászatok Budapestre jöttek, hogy megmutassák, mit hoztak ki az elmúlt évjáratok alapanyagából. Vida Péter, Vesztergombi József és Heimannék kékfrankosa nagyon tetszett, de nemcsak ezek voltak jók. Fényképeken keresztül mesélünk.

2015. május 08. 17:40
Jenei Balázs

Szekszárd jó szokásához híven ismét eljött Budapestre, hogy egy kóstoló keretein belül megmutassa, hol tart a borvidék. A résztvevők között voltak a bikavérpárbajról, valamint a Fuxli-mozgalomból is ismerős pincészetek, de akadtak olyanok is, akiknek borait most a borvidéki kóstolón kóstolhatta meg a közönség.

Az eseménynek megszokott módon a Corinthia Grand Hotel adott otthont. A termet ezúttal 20 pincészet, valamint a Brill pálinkamanufaktúra töltötte meg. Minden pincészet 3-3 bort hozott magával. A legtöbb helyen kékfrankossal, kadarkával és egy bordeaux-i házasítással lehetett találkozni, de az asztalokon bikavér és rozé is akadt néhány.

Például a Mészáros pincészet asztalánál egy 2014-es kadarka rozé, amely tökéletes társ lehet a nyári melegben. A könnyed 2014-es borok a Bodri pincészetnél, és a Tűzkő birtoknál is rendben voltak, így ha valaki a nyárra keres bort, akár a szekszárdi, vagy a tolnai fehéreket is számításba veheti a rozék és Fuxlik mellett.

A Bodri Pincészetnél a könnyed, 2014-es sauvignon blanc mellett a pincészet két csúcsborát, az Optimus cuvée 2011-es, valamint a Gurovicza-dűlő 2013-as évjáratú borát is elhozta. A 2013-as Gurovicza merlot-ból készült, és főként a pincészetnél lehet majd kapni. Gyümölcsössége, bársonyossága, valamint a hordóból érkező vaníliás, fűszeres jegyek könnyen rabul ejthetik a borkedvelőket.

A szakmai kóstoló közben egy kis örömre is jutott idő. A Szekszárd Borvidék Kft. ügyvezetője, a szekszárdi rendezvények szervezője-koordinálója, Herrné Szabadi Judit a kóstoló közben vehette át a Borkollégium vezetőjétől, Mészáros Gabriellától a WSET felsőfokú képesítését. Mészáros Gabriella az oklevél átadása kapcsán elmondta: örömmel tölti el, hogy igyekeznek a borvidéken szélesíteni a látókörüket, és felhívta a borászok figyelmét arra, hogy minél többet kóstoljanak.

A jó tanácsot mi is megfogadtuk és Vesztergombi Józsefnél folytattuk tovább a kóstolást, akinek borai a szép savakra építenek. A Remete-bor borokat jó inni, mindegyik szép egyensúlyban van, legyen szó akár kadarkáról, vagy bordeaux-i házasításról. A pincészet kékfrankosát jó savaival, kellemes fűszereivel és gyümölcseivel külön szerettük.

Vida Péter Hidaspetre kékfrankosa hasonlóan izgalmas volt, mint Vesztergombié. Az Amerikában is díjazott bornak már az újabb, 2013-as évjáratát mutatta meg a borász a közönségnek. A bor szintén a savakra és a gyümölcsökre épít, van benne lendület, frissesség, vitalitás, amilyennek egy szép kékfrankosnak lennie kell.

A Heimann pincészetet ezúttal ifj. Heimann Zoltán képviselte a kóstolón. A kékfrankos vonalnál maradva a pincészet 2012-es Alte Reben bora a korábban említett két borhoz képest kevésbé határozott savakra épít, azonban ezt egy picit nagyobb testtel és sok gyümölcsösséggel kompenzálja, így nyugodtan emlegethetjük az izgalmas szekszárdi kékfrankosok között. A pincészet 2011-es Barbárja szépen fejlődik, számunkra ez a bor jelentette a kilépőt a kóstolóról.

A kóstolón Szekszárd megmutatta a sokszínűségét, amely izgalmas, ha a borokat külön-külön nézzük és kóstoljuk; azonban ha egységes borvidéki képet keresünk, már nehezebb megmondani, milyen is egy adott fajta vagy házasítás bora Szekszárdon. A borvidék három kiemelt bora, a kadarka, a kékfrankos, és a bikavér is több különböző stílusban volt kóstolható; de kétségtelenül vannak olyan irányvonalak, amelyek fel vannak rajzolva. Ezt jól mutatja a fentebb említett három kékfrankos is.

A kóstolóval kapcsolatban azt is érdemes megjegyezni, hogy hibás bort nem kóstoltunk, ami bármilyen furcsán is hangzik, ki kell emelni. Bízunk benne, hogy az eddig megkezdett úton, közös munkával és borvidéki koncepcióval sikerül a közeljövőben Szekszárdnak egy egységes képet kialakítani magáról.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!