Felújították a tarcali Terézia-kápolnát

2015. október 13. 14:58

A tokaji Kopasz-hegy mellett a tarcali Terézia-kápolna a borvidék másik emblematikus pontja, amit messziről látni lehet, ha valaki Miskolc felől érkezik a 37-es úton. A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 102 millió forintos támogatásból többek között ezt az épületet is felújította.

2015. október 13. 14:58

Az 1994-ben alapított tokaj-hegyaljai pincészet a német–magyar származású Degenfeld család tulajdonában áll. A szőlőtermesztés jelenleg harmincöt hektáros területen folyik, ökológiai módszerekkel. A borászat portfóliójában a fontosabb tokaji bortípusok megtalálhatóak: a dűlőszelektált furmint és tradicionális készítésű pezsgő mellett nem hiányozhat a könnyed sárgamuskotály, az édes szamorodni, a magas beltartalmú késői szüretelésű borok és a hatputtonyos aszú sem.

Romjaiból építették újjá

A pincészetnél a hat turisztikai attrakciót felölelő, 2015 nyarán és őszén zajló beruházás legfontosabb elemének a műemléki védettség alatt álló Terézia-kápolna tekinthető, amelyet 1749-50-ben gróf Grassalkovich Antal építtetett Drese Gottfried mesterrel hálából adományaiért uralkodójának, Mária Teréziának.

A kápolnát Szent Teréz tiszteletére szentelték fel, ugyanis a hagyományos tarcali szüretkezdő napon, október 15-én, Teréz napján tartanak búcsújárást a katolikus hívők. A második világháború után a kápolnát hamar kifosztották. Utoljára az 1980-as évek végén újították fel kívülről, így az új évezred elejére romos állapotba került.

2015 nyarán az épület felújításával új fejezet nyílt a kápolna történetében, az ősszel befejeződő munkákat követően ugyanis értékes célpontjává válhat a helyi borturizmusnak, hiszen a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok kiemelt termőterületére, a Terézia-dűlőre biztosít rálátást, amely többek között a pincészet dűlőszelektált hárslevelű borának alapanyagát adja. A kápolnát kiépített tanösvény és kőzetbemutató támfal köti össze a borászatnak és a négycsillagos kastélyszállónak otthont nyújtó birtokközponttal.

102 millió forint támogatás jött rá

A birtokon pincemúzeum és bortrezor is létesült, az aktív kikapcsolódás kedvelői számára pedig pétanque pálya és erdei tornapark került kialakításra. A projekt az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében valósult meg, és 102 millió forintos támogatást élvez, tudtuk meg a pincészet nekünk küldött közleményéből.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!